30 علت شل شدن، ترش شدن، سفت شدن و آب انداختن ماست خانگی

به گزارش وبلاگ سانا، آب انداختن، ترش شدن، سفت شدن و شل شدن ماست خانگی از مسائل رایجی است که معمولاً به علت رعایت نکردن نکاتی ساده در ایجاد می شود. به طور کلی علت شل شدن ماست خانگی با ترش یا شیرین شدن آن فرق دارد و آشنایی با فوت و فن های درست کردن ماست در خانه می تواند به شما کمک کند تا بهترین ماست را خودتان آماده کنید. در این مقاله از سرویس می توانید با علت آب انداختن ماست و علت ترش و شیرین شدن ماست آشنا شوید. در انتهای مقاله به سوالات متداول در مورد علت سفت شدن و شل شدن ماست خانگی و تاثیر آن بر طعم و مزه ماست پاسخ خواهیم داد. با همراه باشید.

30 علت شل شدن، ترش شدن، سفت شدن و آب انداختن ماست خانگی

دلیل شل شدن ماست

ماست یکی از مفیدترین انواع لبنیات است که شما می توانید به راحتی و با استفاده از شیر تازه آن را در منزل آماده کنید. اما شل شدن ماست مسئله ای رایج است که بسیاری از افراد با آن روبرو می شوند. قبل از هر چیزی باید بدانید که بهترین شیر برای تهیه ماست خانگی، شیر پرچرب است. هر چقدر شیر چرب تر باشد، ماست سفت تر خواهد شد. معمولاً دلیل شل شدن ماست به عوامل متعددی بستگی دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم.

نامناسب بودن دمای شیر

اولین دلیل شل شدن ماست مربوط به دمای نامناسب شیر است. زمانی که شیر شما بیش از میزان سرد یا داغ باشد، ماست شل می شود. حرارت شیر برای درست کردن ماست باید به حدی باشد که انگشت شما نسوزد.

کم بودن مایه ماست

گاهی اوقات کم بودن میزان مایه ماست دلیل شل شدن ماست است. برای درست کردن ماست باید از اندازه مناسبی مایه ماست استفاده کنید، وگرنه ماست شما شل می شود.

تکان دادن ماست در مراحل ابتدایی

زمانی که ماست را تازه آماده کردید، نباید آن را تکان دهید یا قاشق داخل آن بزنید. این کار مانع بسته شدن ماست می شود و موجب شل شدن و آب انداختن ماست می شود.

استفاده از مایه ماست کم چرب

همان طور که گفته شد برای سفت شدن ماست باید از شیر و مایه ماست پرچرب استفاده کنید. اگر شیر و مایه ماست شما کم چرب باشد، قطعاً ماست تان نیز آن چنان که باید سفت نخواهد شد. ماست کم چرب اندازه پروتئین های کمتری نسبت به ماست پرچرب دارد و از همین رو پیوندهای مولکولی در آن ضعیف تر است و این موضوع موجب شل شدن ماست شما می شود.

استفاده از شیر نامناسب برای درست کردن ماست

مهم ترین دلیل شل شدن ماست می تواند مربوط به شیر باشد. شیری که برای تهیه ماست استفاده می شود باید پاستوریزه و فاقد آنتی بیوتیک و میکروب باشد و از طرف میزان مواد جامد آن نیز در حد مناسب باشد.

گرم کردن بیش از حد ماست

برای تهیه ماست خانگی بیش از حد آن را نپوشانید و گرم نگه ندارید. گاهی اوقات دلیل آب انداختن ماست گرمای زیاد آن است. برای جلوگیری از این مشکل بهتر است تنها یک پارچه تمیز روی درب ظرف قرار دهید.

بیشتر بخوانید: عوارض خوردن ماست با انواع گوشت

دلیل ترش شدن ماست

ترش شدن ماست یکی دیگر از مشکلاتی است که ممکن است در زمان درست کردن ماست خانگی با آن روبرو شوید. به یاد داشته باشید که ماست ترش اندازه کلسیم بیشتری نسبت به ماست شیرین دارد و از همین رو مصرف آن هیچ مسئله ای ندارد. در ادامه می توانید با مهم ترین دلیل ترش شدن ماست خانگی آشنا شوید.

  • زیاد بودن دمای شیر می تواند دلیل ترش شدن ماست باشد.
  • تازه نبودن مایه ماست مهم ترین دلیل ترش شدن ماست است.
  • بیرون ماندن ماست از یخچال به مدت طولانی موجب ترش شدن ماست می شود.
  • گاهی اوقات دلیل ترش شدن ماست زیاد بودن میزان مایه ماست است
  • دیر قرار دادن ماست در یخچال موجب ترش شدن آن می شود.
  • استفاده از شیر کهنه دلیل ترش شدن ماست است.

دلیل شیرین شدن ماست

گاهی اوقات شیرین شدن بیش از حد ماست موجب می شود تا ماست شما بی مزه شود و بیشتر مزه ای شبیه به شیر داشته باشد، اما چرا این اتفاق می افتد؟ بهتر است بدانید که ماست طی فرآیند تخمیر میکروارگانیسم های موجود در شیر ایجاد می شود. طی این فرآیند شکر موجود در شیر به اسید لاکتیک تبدیل می شود.

هر چقدر ماست بیشتر در دمای معمولی قرار بگیرد، ترش تر می شود و تولید اسید لاکتیک کمتر به معنای شیرین تر شدن و در برخی مواقع بی مزه شدن ماست خواهد بود. در ادامه می توانید با دلیل شیرین و بی مزه شدن ماست آشنا شوید.

  • کم بودن دمای شیر مایه زده شده و گرمخانه
  • تازه بودن مایه ماست
  • کوتاه بودن زمان تخمیر یعنی گرمخانه گذاری

ترفندهایی برای سفت شدن ماست خانگی

*بعد از اضافه کردن مایه ماست به شیر به هیچ عنوان آن را تکان ندهید.

*به منظور درست کردن ماست سفت خانگی از مایه ماست سفت و پرچرب استفاده کنید.

*برای تهیه ماست سفت بهتر است شیر را با دمای ملایم حرارت دهید تا 10 تا 20 درصد از حجم آن تبخیر شود و مواد جامد شیر افزایش پیدا کند و سپس اقدام به درست کردن ماست کنید.

*برای سفت شدن ماست خانگی می توانید از میزانی شیر خشک استفاده کنید.

*به منظور سفت شدن ماست خانگی می توانید آن را داخل ظرف شیشه ای درست کنید.

*برای طرز تهیه ماست ترش و سفت باید ابتدا شیر را بجوشانید و بعد شعله را کم کنید و اجازه دهید شیر برای 20 دقیقه با دمای معمولی و پایین روی حرارت قرار بگیرد.

*اضافه کردن میزانی نمک یا شکر به مایه ماست موجب سفت تر شدن ماست می شود. توجه داشته باشید که در صورت اضافه کردن شکر و نمک حتماً شیر را برای چند دقیقه بیشتر بجوشانید.

*برای درست کردن ماست هیچ گاه شیر را بیش از حد نجوشانید. گاهی اوقات دلیل ماست نشدن شیر گاو، جوشاندن بیش از حد شیر است؛ این کار موجب آب انداختن ماست می شود.

*گاهی اوقات دلیل شل بودن و آب انداختن ماست تکان دادن بیش از حد شیر است. سعی کنید در طرز تهیه ماست خانگی شیر را بعد از جوشاندن به آرامی حرکت دهید و با شعله کم بجوشانید تا ذرات آن تکه تکه و جدا نشود.

*ماست را به هیچ عنوان بیشتر از 4 تا 5 ساعت در بیرون از یخچال قرار ندهید. معمولاً ماست بعد از این مدت زمان می بندد و باید در یخچال قرار بگیرد.

*یکی از ترفندهای راحت و کاربردی برای سفت کردن ماست خانگی استفاده از پودر آگار یا گلاتین است. شما می توانید به ازای هر 3 کیلوگرم شیر، نیم کیلوگرم پودر آگار به آن اضافه کنید تا ماست شما سفت شود.

ماستم نبسته چیکار کنم؟

اگر ماست شما آبکی و شل شد، می توانید با یک دستمال آب اضافی آن را بگیرید. سپس برای سفت کردن ماست می توانید آن را با ظرف داخل یک قابلمه آب جوش قرار دهید تا چند دقیقه بجوشد.

در صورتی که این روش کارساز نبود و ماست همچنان شل و آبکی بود می توانید با اضافه کردن قرص پنیر آن را به یک تبدیل کنید.

دلیل رویه نبستن ماست

آیا می دانید چرا ماست رویه نمی بندد؟ اگر زمان درست کردن ماست میزانی شیر به مایه ماست اضافه کنید، ماست شما رویه نمی بندد.

بیشتر بخوانید: خوردن ماست برای این افراد ممنوع است

طرز تهیه ماست سفت با نشاسته

استفاده از نشاسته برای تهیه ماست سفت یکی از ترفندهایی است که بسیاری افراد برای سفت شدن ماست به کار می برند. نشاسته موجب کش دار شدن و غلیظ شدن ماست می شود.

اما از آنجایی که اضافه کردن نشاسته موجب می شود ماست سریع تر ترش شود، باید به آن جوش شیرین اضافه شود. با این روش رشد میکروب های بیماری زا در ماست کند می شود و ماست دیرتر خراب می شود. معمولاً بهتر است برای تهیه ماست خانگی از نشاسته و جوش شیرین استفاده نشود تا ماست طبیعی تر باشد.

سوالات متداول

دلیل شل شدن ماست خانگی چیست؟

معمولاً نامناسب بودن دمای شیر، کم بودن مایه ماست، استفاده از مایه ماست یا شیر کم چرب و تکان دادن ماست تازه می تواند دلیل شل شدن ماست خانگی باشد.

دلیل ترش و شیرین شدن ماست خانگی چیست؟

دمای شیر و تازه و کهنه بودن مایه ماست مهم ترین عامل در ترش و شیرین شدن ماست خانگی است.

برای شیرین شدن ماست چه کنیم؟

برای شیرین شدن ماست می توانید از مایه ماست تازه استفاده کنید.

منبع: افق کوروش

به "30 علت شل شدن، ترش شدن، سفت شدن و آب انداختن ماست خانگی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "30 علت شل شدن، ترش شدن، سفت شدن و آب انداختن ماست خانگی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید