سئول عزمی برای پرداخت پول های ایران ندارد ، اینستکس ناکارآمد است
به گزارش وبلاگ سانا، رئیس کل بانک مرکزی گفت: معتقدیم که بانک های کره ای باید خسارت ایران در این دو سال را جبران نمایند؛ البته میزان این خسارت یک مسئله فنی است و باید توسط متخصصان بانکی و اقتصادی مشخص گردد.

به گزارش وبلاگ سانا به نقل از بانک مرکزی، عبدالناصر همتی در تبادل نظر با خبرگزاری بلومبرگ توضیحاتی را در مورد منابع مسدود شده ایران در کره جنوبی و نیز ملاقات اخیر خود در تهران با هیئت کره جنوبی، ارائه نموده است. آنچه در ادامه می خوانید برگردان فارسی این گفت وگوست:
شما گفتید که باید به حدود 7 میلیارد دلار منابع موجود ایران در کره جنوبی سود تعلق بگیرد؛ برآورد می کنید چه مقدار سود در دو سال گذشته انباشته شده باشد؟
به خاطر همکاری بانک های کره ای با سیاست فشار حداکثری ایالات متحده علیه ایران، جمهوری اسلامی ایران تا به امروز نتوانسته است از منابع خود نزد بانک های کره ای استفاده کند. این سیاست بر خلاف قوانین بین الملل و با اصول حقوقی توجیه ناپذیر است. بنابراین ما اعتقاد داریم که آن بانک های کره ای باید خسارت جمهوری اسلامی ایران در طی این دو سال را جبران نمایند. میزان این خسارت یک مسئله فنی است و باید توسط متخصصان بانکی و مالی معین گردد.
آیا هیئت کره جنوبی اشاره ای بر آزاد سازی سریع منابع انجام داد یا چارچوب زمانی خاصی برای حل این موضوع معین کرد؟
هیئت کره جنوبی گفت که آنها اراده سیاسی برای حل موضوع و ایجاد امکان استفاده ایران از منابع را دارند اما مسئله آنجاست که آنها همزمان می خواهند از سیاست ها و مقررات ایالات متحده پیروی نمایند.
آیا آن ها دقیقاً تعیین کردند که چه چیزی آن ها را از آزادسازی منابع باز می دارد؟ به عنوان مثال، آیا آن ها تحت فشار مستقیم دولت ایالات متحده یا بانک های خاصی از این کشور هستند؟
چند مانع بر سر راه استفاده از منابع متعلق به جمهوری اسلامی ایران وجود دارد. بانک های ایرانی و مؤسسات مالی آن از جمله بانک مرکزی در فهرست تحریم های خزانه داری ایالات متحده قرار دارند. متأسفانه دولت کره تسلیم این فشارها شده است و برخلاف دیگر کشورها از همکاری با ایران امتناع می ورزد.
شرکای دیگر ما توانستند راه هایی را بیابند تا ما بتوانیم از منابع خود برای واردات کالاهای اساسی استفاده کنیم اما دولت کره هیچ پیشنهاد قابل اتکایی در این زمینه ارائه نکرد. منابع ایران نزد آن بانک های کره ای هستند که با بانک های آمریکایی کار می نمایند و آنها این بهانه را مطرح ساخته اند که منابع به وون کره هستند و نمی توان آن را مستقیماً به یورو تبدیل کرد.
جلسه چگونه به خاتمه رسید؟ آیا کره جنوبی هیچ قولی برای انجام کوشش های جدید و آزادسازی پول ها داد؟
مقامات کره ای وعده دادند که آنها هرچه در توان دارند برای آزادسازی منابع انجام می دهند، اما این اولین باری نیست که آن ها چنین قولی می دهند.
آیا موضوع نفتکش کره ای و ارتباط توقیف آن با منابع مسدود شده ایرانی مورد بحث نهاده شد؟
خیر
آیا این امکان وجود دارد که حدود 7 میلیارد دلار منابع مسدود شده ایران در کره جنوبی به ساز و کار اینستکس راهنمایی گردد؟ آیا شما در این باره بحثی انجام دادید؟
انتقال منابع به اینستکس یا کانال سوئیس از گزینه های ممکن اما در گام دوم است. ما باید شاهد اراده سیاسی بانک های کره ای برای آزادسازی منابع و همکاری آن ها با بانک های ایرانی باشیم اما تا به امروز چنین اراده سیاسی را مشاهده ننموده ایم.
علاوه بر این ضروری است یادآوری کنیم که اینستکس عملاً تا به امروز کاربردی نداشته است و عمدتاً تحت تأثیر همان تحریم های ایالات متحده قرار گرفته است. از این رو اینستکس آن گونه که ما انتظار داشتیم نتوانست روابط تجاری ما با اروپا را فارغ از تحریم های آمریکا، پوشش دهد، زیرا اروپایی ها شجاعت کافی برای اعمال حاکمیت مالی خود را نداشتند.
منبع: جام جم آنلاین